20 kwietnia 2017 admin

O czym pamiętamy tworząc wizualizację restauracji?

Do restauracji idziemy przede wszystkim ze względu na jedzenie, ale nie należy zapominać o innych czynnikach, które przekładają się na sukces takiego miejsca. Należą do nich między innymi sprawna obsługa, dobry marketing, ale także wystrój wnętrz, który w znacznej mierze wpływa na charakter restauracji.

Wygląd sali i jej otoczenia, w połączeniu z kuchnią, tworzą klimat lokalu. Dlatego decydując się na otwarcie takiego lokalu, stworzenie jego wizualizacji jest po prostu koniecznością.

Wizualizacja restauracji – styl i funkcjonalność

Projektując wnętrze restauracji szczególną uwaga zwracamy na wykończenie wnętrza. W tego typu lokalach powinny być stosowane materiały wysokiej jakości. Jednocześnie należy zwrócić uwagę na spójność zastosowanych rozwiązań. Po zakończeniu etapu projektowania i budowy każda zmiana będzie wymagała przerwy w działaniu restauracji. Dlatego tak przydatna będzie wizualizacja, dzięki której ocenimy trafność podjętych decyzji.

Nie należy zapominać również o bardzo ważnej kwestii, która jest związana z utworzeniem lokalu gastronomicznego. Są to przepisy, które określają również wiele aspektów technicznych, takich jak na przykład wielkość poszczególnych pomieszczeń oraz odległości między nimi, a także wysokość wnętrz. Co interesujące, w restauracji, szczególnie w kuchni, powinno przeważać naturalne światło – zwiększenie stosunku ilości sztucznego oświetlenia wymaga specjalnej zgody. Na profesjonalnej wizualizacji zobaczymy, czy założona ilość okien i witryn oraz ich rozmiary zapewniają odpowiedni poziom oświetlenia lokalu.

Trójwymiarowy projekt umożliwia także stworzenie funkcjonalnej i atrakcyjnej aranżacji. Warto zwrócić uwagę na projekt kuchni. W tym pomieszczeniu przebywają przede wszystkim pracownicy, ale ich wygoda pracy jest równie ważna, co komfort gości. Dobrze urządzona kuchnia pozwala osiągać lepsze efekty i usprawnia pracę. Ma to z pewnością duże znaczenie dla właścicieli restauracji, którzy chcą zwiększyć rentowność lokalu.

Inną ważną częścią każdej restauracji jest główna sala. Jej wystrój powinien mieć związek z rodzajem serwowanego jedzenia, ale także stwarzać przyjazną atmosferę, która sprzyja odpoczynkowi oraz przyjemnemu spędzaniu czasu. Wszystkie elementy tego wnętrza, czyli stoliki oraz krzesła, a także dekoracje, możemy umieścić na wizualizacji – to najlepszy sposób na sprawdzenie, czy razem tworzą one taki efekt, na jaki liczymy.