Na co zwrócić uwagę projektując wnętrze kawiarni i restauracji?

Projektowanie przestrzeni publicznych różni się od planowania aranżacji prywatnych pomieszczeń. Warto na to zwrócić uwagę podczas tworzenia projektu wnętrza kawiarni i restauracji. W takich miejscach dużą rolą odgrywa oczywiście jakość usług i smak podawanych potraw, ale bardzo ważne są także ergonomia wnętrz oraz atmosfera, która przyciąga klientów.

Podczas aranżacji kawiarni i restauracji musimy też wziąć pod uwagę, że są to przestrzenie, z których w założeniu ma korzystać duża liczba osób. Z tego powodu w projekcie należy również uwzględnić wytrzymałe, odporne na intensywne użytkowanie, dobrej jakości materiały.

Projekt kawiarni i restauracji – jak go stworzyć?

Pierwszą kwestią, która w znacznym stopniu wpłynie na kolejne decyzje, jest wybór menu i charakteru lokalu, ponieważ te obydwa czynniki powinny być ze sobą skorelowane. W inny sposób urządzimy przytulną kawiarenkę, a w inny lokal, który ma być miejscem spotkań miłośników alternatywnych metod parzenia kawy. Inaczej będzie wyglądała knajpka we włoskim stylu lub tradycyjny bar mleczny, a inaczej restauracja z polską kuchnią lub nowoczesne bistro. Trzeba dostosować wystrój do charakteru kawiarni lub restauracji, ale warto również zastanowić się nad elementami, które wyróżnią lokal spośród innych miejsc tego rodzaju.

Kolejnym bardzo ważnym krokiem powinno być ustalenie liczby miejsc, jakie będą mieli do dyspozycji goście. Musimy uwzględnić dostępną przestrzeń i zdecydować, ile stolików znajdzie się w lokalu. Ma to bardzo duże znaczenie ze względu na komfort klientów, ale także wygodę personelu, który powinien mieć swobodę ruchów. Liczba stolików nie może być jednak zbyt mała – najważniejsze jest optymalne wykorzystanie przestrzeni. Projektując wnętrze lokalu gastronomicznego trzeba też dołożyć starań, aby był on przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. W tym przypadku szczególnie potrzebna może okazać się profesjonalna pomoc architekta wnętrz.

W kawiarni i restauracji ważną funkcję pełni oświetlenie, które wpływa na klimat miejsca. Zwróćmy również uwagę na kolory, których użyjemy we wnętrzu. Z pewnością nie powinny być one zbyt agresywne i intensywne.

Lokal gastronomiczny jest przestrzenią, w której każdy gość powinien czuć się dobrze, aby z apetytem i przyjemnością zjeść posiłek lub wypić kawę. Dlatego nie wolno pominąć żadnych szczegółów – od rodzaju podłogi po obecność wieszaków, stojaków na parasole czy dobór muzyki.

 

Artykuły
i porady

error: Content is protected !!